Selv om de første medisinske rullene for microneedling kom på markedet for over 20 år siden er denne avanserte behandlingen en av de mest etterspurte medisinske prosedyrene på markedet globalt. Årsaken til dette er nok at behandlingen raskt gir synlige resultater på mange ulike hudutfordringer som aldring, porer, arr, strekkmerker, hårtap, pigmentering og ujevn hudtekstur. Det er en trygg, effektiv og relativt rimelig behandling for alle hudtyper og hudfarger, og med lite nedetid og bivirkninger.

Historien

De originale rullene ble først utviklet av tyske Dermaroller i 1999, og deres avanserte teknologi har hele veien vært i førersetet for utviklingen innen microneedling. I starten av 2022 lanserte dermaroller sin nye, avanserte maskin Xcellaris Pro Twist. Dette er ikke en tradisjonell microneedling penn som de fleste behandlere benytter i dag, men den mest kraftfulle microneedlingsmaskinen på markedet.

«Hjemmerulling»

Med Dermaroller sine ruller som utgangspunkt har microneedling blitt en av de mest populære behandlingsformene innen det estetiske hudpleiemarkedet.

Det har også skapt en trend med ruller som forbrukeren kan bruke hjemme. Dette kan være risikabelt da de fleste rullene har så lange nåler at de kan åpne huden for infeksjoner ved dårlig hygiene og teknikk. I tillegg er nålenes plassering på rullen avgjørende for å ikke skape rifter i huden.

For trygg behandling med hjemmerulle bør nålens dybde begrenses til 0,2mm.

Dette gir ikke den kollagenstimulerende effekten som profesjonell, dypere microneedling gjør, men benyttes den før aktive produkter øker det produktabsorpsjonen med hele 1000%*! En slik hjemmerulle kan også være en god måte å vedlikeholde og forsterke microneedling utført hos en profesjonell behandler.   

Microneedling drar fordel fra en av kroppens mest komplekse prosesser – sårtilheling

Ved microneedling brukes supertynne nåler for å lage små kanaler i huden og som(?) forårsaker mikroskader på en bestemt dybde avhengig av behandlingen.

Ved å bruke fine nåler for å lage små, jevnt fordelte mikroskader, stimuleres det friske vevet rundt sårene til å reparere skaden. Dette utløser produksjon av kollagen og reparasjon av elastin som gjenoppbygger hudens strukturer.

Når det lages kanaler i huden aktiveres immunsystemet for å desinfisere sårene, fjerne rester, øke blodstrømmen og begynne å lage nytt vev.

Kanalene som skapes i de ulike hudlagene, i epidermis og eventuelt dermis, under behandling er mikroskopiske. Derfor dannes det ingen åpne sår og punkteringskanalene lukkes raskt igjen. Kroppens egen reparasjonsprosess for fornyelse av skadet hudvev tillater gjenoppretting av epitelfunksjon på kort tid. Siden microneedling stimulerer hudens kollagenproduksjon, kalles denne prosessen også "perkutan kollageninduksjon" (PCI) eller "kollageninduksjonsterapi" (CIT).

Microneedling virker ved å aktivere en av kroppens mest komplekse prosesser, nemlig sårtilheling. Mikroskaden fra nålene setter i gang en kaskade av kraftfulle reaksjoner som kan benyttes til vår fordel i behandling av mange ulike hudutfordringer.

Microneedling bidrar til økt kollagenproduksjon gjennom å aktivere fibroblastcellen som skiller ut større mengder vekstfaktorer. I tillegg skiller også blant annet mastcellene ut cytokiner og AMP (anti-mikrobielle peptider).

Den mest dominerende vekstfaktoren som frigjøres under microneedling er "Transforming Growth Factor Beta 3" eller TGF-β₃. Den spiller en nøkkelrolle i remodellering av huden og stimulerer keratinocyttene og fibroblastene til å reparere huden gjennom produksjon av nytt kollagen og reparere elastin. Den øker også produksjonen av kollagen type I i en mesh-lignende formasjon under sårtilheling – som gir arrløs sårtilheling.

En annen effekt av microneedling er angiogenese, dannelse av nytt kapillærnettverk. Dette er en viktig effekt ved for eksempel behandling av arr, der blodgjennomstrømmingen er dårlig og vevet har lav tilførsel av oksygen. Ved angiogenese vil også endotelceller lekke, noe som gjør det mulig for blant andre immunceller å komme til traumeområdet for å stimulere sårtilheling.

Hva er viktig for trygge og optimale resultater

For å sikre gode resultater med minimal nedetid, er det en stor fordel å forberede huden hjemme et par uker før behandlingen. En sunn og frisk hud med god barriere tolererer microneedling best. Barrierebyggende, fuktighetsgivende og peelende hjemmeprodukter i kombinasjon med profesjonell behandling for å starte regenerering og styrke hudbarrieren bør utføres i forkant.

Sårtilhelingen avhenger av skadeomfang, lokasjon og pasientens/kundens generelle helsetilstand. Kompetansen og vurderingen til den enkelte behandler er avgjørende for å gi trygge og optimale resultater. Du må ikke ha blodsvar til alle pasienter/kunder. Dette avhenger av hvilken indikasjon du behandler. Potensialet for tilpasning med microneedling er enorm i forhold til dybde på nålene, typer aktive produkter og andre kombinasjonsteknikker.

Nye og innovative produkter har nå kommet på markedet som kan brukes sammen med microneedling og andre mikroskadebehandlinger. Slike produkter vil både styrke hudbarrieren før behandlingen og fungere som et lindrende serum samtidig som det gir glid under microneedling-prosedyren. Det vil også redusere nedetid med opptil 50%* ved bruk i etterkant av behandlingen.

Det er ekstremt viktig å bruke riktige produkter i etterkant av microneedling. Slike produkter understøtter sårtilheling, virker regenererende og kollagenstimulerende. Det vil gi raske resultater med lite nedetid.

Hyppighet av microneedling avhenger av dybde på nålene, hudutfordring/indikasjon og hvilke andre kombinasjonsteknikker som benyttes. Selve kollagenproduksjonen starter i hovedsak ca. 20 dager etter behandlingen, og øker i opptil 2 år etterpå. For pasienten/kunden er det derfor tilfredsstillende å kunne se både umiddelbare resultater og langtidseffekter av denne populære behandlingen.

For hudhelsen og komforten til pasienten/kunden, jobb gradvis for å bygge resultater over tid. Hver hud vil reagere forskjellig. Progressiv vs. aggressiv er den beste og sikreste tilnærmingen ved avanserte behandlinger som microneedling. Det er også viktig å sette sammen et hudprogram for pasienten/kunden gjennom året for å optimalisere resultatene og bygge lojal kundebase.

Hva er nytt innen microneedling?

Microneedling har, som nevnt, eksistert på markedet i over 20 år, og de mekaniske prinsippene ved å lage små kanaler i huden for å stimulere hudens egen regenerering er slik sett de samme. Men ny forsking og teknologi, gir oss nye svar på hvordan vi kan få enda bedre resultater på kortere tid, med mindre ubehag og traume enn tidligere. 

Neste generasjon microneedling er den nye gullstandarden hvor behandleren benytter den beste teknologien tilgjengelig på markedet innen microneedling i kombinasjon med andre avanserte produkter og teknologier som for eksempel kjemisk peeling, aktive serum, LED, laser, RF og skinbooster.

Verktøyet, selve maskinen som nå har kommet på markedet, er kraftigere, raskere og tryggere. Den er utviklet i samsvar med medisinske sertifiseringer* med kvalitetskontroll i alle ledd. Den kraftige motoren med 150 hertz i sekundet, muliggjør en rask behandling uten rifter i huden. Ved å bruke ledning i stedet for batteri vil kraften være konstantgjennom hele behandlingen. Denne maskinen er så kraftfull at microneedling, ikke bare kan benyttes til estetiske indikasjoner som linjer og rynker, men også til medisinske indikasjoner som alvorlige arr etter brannskader for å gjenopprette mobilitet og funksjon i vevet. Den kraftfulle maskinen med lavt støynivå sikrer også en mer behagelig opplevelse for pasient/kunden.

A-traumatiske nåler med aktiv opphenting

Ved neste generasjon microneedling vil også selve nålene og hvordan de fungerer med maskinen gi en ny og mer komfortabel opplevelse for pasienten/kunden. De A-traumatiske nålene til Xcellaris Pro Twist er få og supertynne av fineste kirurgiske stål. Dette gir meget god penetrasjon og mer kontrollert sårtilheling. Det holder derfor med kortere nåledybder for å få resultater enn med andre verktøy. På grunn av de kraftige vibrasjonene vil huden sprette tilbake i nålen, så du trenger kortere nåledybde også av den grunn.

I nålene som benyttes til microneedling vil du normalt sett finne en fjær som gjør at nålene springer opp i pennen mellom hver gang den penetrer huden. Dersom man da jobber for raskt, vil ikke nålene rekke å komme ut av huden før pennen flyttes på. Dette kan føre til små rifter og ukontrollert skade i huden og gi et ujevnt resultat.

Ved aktiv opphenting av nålene der motoren i maskinen trekker opp nålene istedenfor en fjær, vil det være mulig å jobbe enda raskere uten risiko for rifter og skader på huden, med nøyaktig presisjon og nålelengde. Huden lukker seg raskt med lite ubehag og komplikasjoner. Kort behandlingstid med lite ubehag gjør at bedøvelse sjelden er nødvendig. 

Dobbelt anti-flowback system i både maskin og nåler vil hindre tilbakestrømming av blod eller produkter, og dermed hindre krysskontaminering for hygiene og sikkerhet.

Kunnskap, kvalitet og innovasjon

Microneedling har som regel vært en «stand alone» behandling uten kompetanse og protokoller satt i system. Neste generasjon microneedling setter etterutdanning i førersetet, slik at behandleren kan jobbe med microneedling som en del av et hudprogram med kombinasjonsteknikker og produkter som både øker resultatene og gjør at andre avanserte teknologier blir tryggere og mer effektive.

Neste generasjon microneedling står for kunnskap, kvalitet og innovasjon som gir en trygg og effektiv behandling både for pasient/kunde og behandler.

 

Kilder/def:

*Study of University of Marburg (Germany) with Dermaroller device

*Microneedling with a Novel, n-3-PUFA-RichFormulation Accelerates Inflammation Resolution to Improve Skin Recovery Outcomes in Adults with Healthy Skin

* Klasse IIa medisinsk utstyr i Europa (93/42/EEC) og klasse II i Canada (CMDR SOR/98-282) 

februar 13, 2024 — Jofrid Nyka Krohn